עזור לי ואעזור לך – 9 טיפים לבארטר מוצלח

3min

Sunyata

This is the heading

Sunyata

תמונות פיצ'ר לפוסטים קוף בארטר

לפעמים אנחנו נמצאים בנקודה בדרך שבה קשה לנו להתקדם הלאה, לעשות את הצעד הבא.
יכול להיות שנתקענו פנימית, אולי חסרים לנו כלים, או שהגענו לאיזור שאנחנו לא מאד חזקים בו.
דרך פעולה טובה במצב כזה היא כמובן להשקיע באיש מקצוע, אלא שלפעמים לא מתאים לנו להוציא כסף (אפילו שלרוב זה משתלם), או שגם אם אנחנו מוכנים להשקיע כלכלית, אין לנו את המשאבים הפנימיים או את הזמן למצוא את האדם הנכון. וזה בדיוק המקום לבארטר.
אני מאד אוהבת בארטרים ועד היום רובם עבדו לי ממש טוב ולעיתים אפילו לאורך שנים.
אני גם מרגישה שלאורך הזמן השתפרתי בזה ואני גם הרבה יותר נהנית.

הערה קטנה לפני שאתם צוללים: למרות שכתבתי פה הרבה עצות, אפשר גם פשוט לנסות והתנסות.
לבארטרים יש קסם שעוזר לנו לצאת ממקום תקוע, להתקדם, להעיז לבקש עזרה שמאפשרת לנו להעניק בתמורה והוא יכול להיות מאד מעצים ומפרה. גם אם הוא לא הצליח והחלטנו להיפרד, אנחנו בטוח כבר צעד אחד קדימה, כי יש לנו יותר בהירות לגבי מה שאנחנו צריכים.
אז אם אתם מרגישים שזו השעה לקסם הזה, אל תדחו את השימוש בו בגלל שלא הצלחתם ליישם את כל הטיפים הללו – אפשר לשפר תוך כדי תנועה (תנועה היא קסם בפני עצמו).

יאללה למתכון, כמו שאומרים, הנה 9 טיפים לבארטר מוצלח.

  1. לא חובה לברטר בתחום שקשור למקצוע שלנו – אנחנו יכולים לתת ולקבל מהיכולות שלנו במגוון תחומים ואפילו רק בעצם הנוכחות שלנו וליווי בפעולות מסויימות.
  2. איך מחשבים את ההדדיות – מהניסיון שלי הכי פשוט ועובד נהדר לחשב שעה מול שעה. כלומר, ההדדיות היא בשעות שאחנו משקיעים אחד בשני. גם אם אנחנו מבארטרים בתחום העיסוק שלנו, לדעתי עדיף להתייחס לזה ככה ולא להיכנס לכמה שעה שלנו שווה לעומת שעה של השותף. אם אחד מכם מגיע פיזית והשני מעניק מרחוק, אני ממליצה להוסיף את זמן הנסיעה (אם הוא משמעותי) למי שהגיע פיזית.
  3. זמינות וצורך הדדיים – מומלץ לבחור רק שותף שזקוק גם הוא עכשיו לעזרה ולא לבארטר “בהקפה” – כלומר מקבלים כמה שעות ומחזירים את השעות בטווח זמן קצר. גם אם לאחד מתאים יום שלם ולשני מתאים חלוקה לכמה מקטעים, כדאי לבחור אפשרות שבה יכולים להגיע לעמק השווה במהרה ואז להתחיל סיבוב נוסף אם רוצים.
  4. בדיקה ללא מחוייבות בהתחלה – אם טרם התנסתם בבארטר בכלל, או עם השותף שמצאתם בפרט, כדאי להגדיר סבב ראשון קצר ולהסכים ביניכם על כנות ופתיחות שיאפשרו לכל אחד להחליט שלא עובד לו ולהפסיק.
  5. מחוייבות הדדית לשמור על הזמנים – אם אתם חברים סביר שתתפתו גם לקשקש קצת. זה בסדר כמובן (חשוב גם להנות), אבל מניסיון כדאי ששני השותפים יסכימו לשמור על הזמנים ובמיוחד כדאי שמי שמעניק ישמור על ה”מוענק” , כי הוא עשוי לרצות להתחמק מהעשייה :).
  6. לקבוע את המפגש הבא ולעקוב אחרי השעות בגוגל דרייב – את השעות כדאי לרשום במסמך גוגל דרייב  משותף (אם אתם חברים זה אולי נשמע נוקשה, אבל זה שווה כי זה שומר על נקיון ובהירות). מומלץ לחלק בינכם את התפקידים: אחד כותב שעות ואחד דואג לדרבן לקבוע את המפגש הבא.
  7. בתחילת כל מפגש כדאי שה”מוענק” יסביר מה חשוב לו להשיג ויהיה פתוח ככל שניתן גם לגבי הקשיים שלו סביב הנושא. למשל: אם לקחתם שותף שיעזור לכם לנסח הצעה לפינה בתכנית טלוויזיה ואתם מרגישים פתאום חסרי ביטחון זה טוב לשתף (דוגמא שלי מהשבוע האחרון:)). חלק מהבארטר זו תמיכה הדדית.
  8. בסיום המפגש כדאי (במיוחד עם שותף חבר) לומר מה עבד/לא עבד לכם ואם יש משהו שהייתם רוצים לשנות בפעם הבאה. מהניסיון שלי זה טוב מאד לשני הצדדים – כי הצד המעניק יכול להיתרם מזה מאד ולדעת שהוא עזר/מה הוא יכול לעשות טוב יותר (זו התנסות מעצימה בלי קשר לבארטר).
  9. איך מוצאים עם מי לבארטר – החלק הזה הוא רק הצעה של מה שאני עושה כבר באופן טבעי. אם זה גדול עליכם פשוט הרימו טלפון לאדם הראשון שעולה בדעתכם ונסו. מקסימום זה יצליח:). 
  • כותבים “הצהרת רצונות” – בקלות, לא כ”משימת על”. תכתבו לעצמכם כמה שורות שמתארות איפה אתם תקועים, למה אתם זקוקים, ומה המטרה/התוצר שאתם רוצים להשיג בעזרת העזרה.
    הרשו לעצמכם לכתוב בלי צנזורה. למשל, אם אתם מרגישים שחלק ממה שאתם זקוקים לו הוא עידוד ופרגון כדי שתצליחו להרים את הסדנה שלכם אז תכתבו את זה.*
  • כותבים מיהו “המבארטר האידאלי” – שוב, בקלילות. אחרי שאתם יודעים למה אתם זקוקים, נסו לכתוב מה התכונות שאתם רוצים שיהיו במי שתבארטרו איתו, וגם (לא פחות חשוב) מה אתם לא רוצים שיהיה בו.*
    * אני חושבת שמאד עוזר לכתוב ולא “רק לחשוב” כי כתיבה מחייבת אותנו לבהירות וגם יוצרת כוונה הרבה יותר עמוקה. אבל אם נתקעתם, מספיק הרהור קצר.
  • תחשבו מה מתאים לכם להציע – זה בסדרר גמור אם אתם רוצים להציע משהו שאינו העיסוק שלכם, מה שתרגישו איתו נח וכיף. היו לי הרבה בארטרים שפשוט עזרנו אחד לשני לעשות משהו שהעיק עלינו בלי מומחיות מיוחדת. וגם בארטרים של חשיבה משותפת עמוקה (ברור שאת זה עושים עם חברים- בלי בארטר, אבל לפעמים זה מיוחד בדרך הזו + אפשר עם אנשים יותר רחוקים שפותחים לנו זווית חדשה).
  • דפדפו ב”פנקס הטלפונים”- שוב, בלי צנזורה, תעברו על אנשי הקשר שלכם – כולם כולל כולם. אל תדלגו על לקוחות לשעבר, מכרים רחוקים, בני משפחה. תפנו למי שהכי מתחשק לכם ואם לא מתאים תמשכו הלאה. 

מילה קטנה לסיכום: אם אתם מרגישים שמתאים לכם לנסות, אבל בכ”ז מתלבטים כי אתם בתקופה קצת חלשה או תקועה, אל תחששו.
אולי אתם תקועים בנתיב המסויים שלכם, אבל השביל של מישהו אחר לא נושא איתו את אותו מטען עבורכם.
וחוץ מזה, זה ידוע כשאנחנו עוזרים לאחר נפתח לנו מעיין של עוצמה שלא היה זמין לנו, לעצמנו.

בהצלחה,
והכי חשוב: שנהיה טובים לעצמנו, בתנועה ובתקיעות גם יחד,
סונייטה

נ.ב. הקופים המבארטרים בתמונה הם השכנים הקבועים שלי בהודו כל חורף, כבר 25 שנה, עד הקורונה.
התמונה הזו היא ממקום נפלא שנקרא Camp Corbett במדינת אוטארקנד ( Uttarakhand) בצפון הודו.

קופים 2
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on print
Print